Promillegrænse: Gældende lovgivning

I perioden 2011-2015 omkom 157 personer, og 984 kom alvorligt til skade i ulykker, hvor føreren af et køretøj var påvirket af alkohol. Statistikken viser, at der i hver femte dødsulykke er en spritbilist involveret. 

Vores promillegrænse i Danmark er på 0,5 %, og er den højeste i Skandinavien, hvor vores nabolandes promillegrænse er på 0,2 %. Her er det en enkelt øl, der kan gøre udslaget og overskride promillegrænsen.

Ordning med alkohollås i biler

I Danmark har man set til Sverige, hvor det i 2012 blev endeligt vedtaget, at en alkolås i bilen kunne være alternativet til en frakendelse af kørekortet. De svenske bilister har her muligheden for at beholde sit job som eksempelvis sælger eller chauffør. Helt sådan er den danske ordning ikke. Ordningen blev vedtaget i folketinget i juni 2010 og trådte i kraft den 1. april 2015.


Formålet med den danske ordning er at øge sikkerheden i trafikken, så personer, der har fået en ubetinget frakendelse af kørekortet, grundet overskridelse af den danske promillegrænse, bliver sanktioneret anderledes end tidligere. I den danske ordning findes der to løsninger; den frivillige og den obligatoriske.

Forskellen på de to er følgende:

Den ”frivillige” ordning ved overskridelse af promillegrænse

Er du blevet stoppet to gange, hvoraf den første gang var med en promille på højst 2,0 og anden gang en promille på højest 1,2, og du bliver stoppet igen med en promille på mellem 1,2 og 2,0, er du omfattet af den frivillige ordning. 


Med en promille som denne, der overskrider promillegrænsen, får du tre års ubetinget frakendelse af kørekortet, med mulighed for at generhverve det efter to år, mod at du i minimum to år kører med en alkolås i dit køretøj.


Den ”obligatoriske” ordning ved overskridelse af promillegrænse

Bliver du stoppet med en promille på over 2,0, og er du blevet stoppet flere gange med en promille på mellem 1,2 til 2,0, er du omfattet af den obligatoriske ordning. 


I den obligatoriske ordning ved overskridelse af den danske promillegrænse har bilisten fået en ubetinget frakendelse af kørekortet i minimum tre år. Efter de tre års ubetingede frakendelse, skal bilisten køre med en alkolås i to år fra generhvervelse.

Ændring af lovgivning

Den. 25 juni 2016 blev der i folketinget gennemført en høring, hvor der blev fremsat en ændring af færdselslovens § 132 a og § 60 a om alkolås-loven. Det nye forslag omfatter en ændring, der minder om den lovgivning, der ses i Sverige. 

Lovgivningen lyder på, at en spritdømt billist, som alternativ til en ubetinget frakendelse af kørekortet i tre år, kan få installeret en alkolås i bilen og på den måde beholde sit job, hvis den dømte eksempelvis arbejder som sælger eller chauffør.


Det nye lovforslag forventes at blive sendt til afstemning i løbet af 2017, og på den måde være med til at booste alkolås-ordningen og få endnu flere bilister til at gøre brug af ordningen.

Vil du bide mere om lovgivning inden for promillegrænser og alkolåse?

Vil du vide mere om lovgiving i den gældende promillegrænse, så er du velkommen til at kontakte os på telefon 44 52 20 00 eller på e-mail info@alkolaas.com.

Kontakt os på

Vi opfordrer til at du aldrig sender personfølsom information via email.​

​Download brochure her (pdf 1.2 Mb)

Kontaktinformation

Webasto Thermo & Comfort Danmark A/S

Islevdalvej 180
2610 Rødovre

CVR.nr: 26720087

Telefon: +45 44 52 20 00

E-mail: info@alkolaas.com

Persondatapolitik

Cookiepolitik

Åbningstider

Mandag​

​8.00 - 16.00

Tirsdag

​8.00 - 16.00

Onsdag

​8.00 - 16.00

Torsdag

​8.00 - 16.00

Fredag

​8.00 - 15.30

Find os

Webasto Thermo & Comfort Denmark A/S
Islevdalvej 180
2610 Rødovre

Vurderet 5 / 5 stjerner på baggrund af 4 anmeldelser på Facebook